Petržalka bude v roku 2013 hospodáriť s takmer miliónovým prebytkom

19.12.2012 Bratislava

Bratislava 18. decembra (TASR) – S prebytkom takmer 958.000 eur bude v ďalšom roku hospodáriť bratislavská Petržalka. Do pokladnice mestskej časti by malo v roku 2013 pribudnúť 27,31 milióna eur a výdavky plánuje na úrovni 26,35 milióna eur. Takýto rozpočet dnes schválili petržalskí poslanci.

Bežný rozpočet je zostavený ako prebytkový vo výške 1,02 milióna eur a kapitálový ako schodkový vo výške 2,33 milióna eur. Schodok bude krytý z prebytku bežných príjmov a z finančných operácií, z ktorých bude mať mestská časť príjem vo výške 2,64 milióna eur. Z tejto sumy je 1,75 milióna eur čerpanie úveru. Peniaze z neho mestská časť investuje do výstavby plavárne, zlepšenia technického stavu budov základných a materských škôl a rekonštrukcie Domu kultúry Zrkadlový háj.

Najviac peňazí získa petržalská samospráva tradične z daní, a to 13,90 milióna eur. V tomto je zahrnutá daň za psa, za užívanie verejného priestranstva či vyhradené parkovanie. Zvyšok príjmov tvoria dotácie (25 percent), príjmy z prenájmu majetku (10 percent), príjmy rozpočtových organizácií (5 percent) a ostatné (2 percentá).

"Rozpočet sa tvoril veľmi ťažko," povedal TASR po jeho schválení starosta Vladimír Bajan. "Zasiahlo nám do toho rokovanie hlavného mesta o solidarite, ďalšia legislatíva. Som rád, že sa ZMOSu podarilo odrokovať s vládou niektoré ústupky, ktoré nám pomôžu naplniť príjmovú časť rozpočtu, napríklad odpustenie dane z predaja majetku, odloženie zákona o sociálnych službách či inak prepočítavané voľnočasové aktivity na školách," priblížil. V ďalšom roku sa tak podľa neho podarí vykryť aj tie oblasti, ktorým sa tento rok veľa peňazí nedostalo, napríklad kultúra či šport.

Najviac mestská časť v ďalšom roku minie na vzdelávanie, a to vyše 12 miliónov eur. V roku 2013 plánuje samospráva pokračovať v revitalizácií Ovsištského námestia. Zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu chce financovať druhú etapu revitalizácie Sadu Janka Kráľa, v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí zase obnoviť Námestie povstania českého ľudu, rekonštruovať Základnú školu na Prokofievovej ulici a objekt LUDUS či zhodnotiť budovy na bývanie na Kopčianskej a Čapajevovej ulici. Na novú plaváreň plánuje samospráva dať 1,5 milióna eur, na obnovu a zateplenie Zrkadlového hája 250.000 eur, rekonštrukcia a obnova terás má stáť 50.000 eur a nové parkovacie miesta 100.000 eur. Petržalčania chcú parkovisko napríklad na Sklodowskej, Jasovskej, Gverkovej, Wolkrovej či Žehrianskej ulici.

Aby mestská časť rešpektovala memorandum medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), krátila oproti tomuto roku na osobných výdavkoch (o 4,56 percenta) aj výdavkoch na tovary a služby (o 7,36 percenta).

Poslanci zároveň vzali na vedomie výhľad rozpočtu na roky 2014 a 2015. V roku 2014 by mala Petržalka hospodáriť s vyše 26 miliónmi eur a v roku 2015 s 25,6 miliónmi eur.
 
O peniazoch Petržalky rozhodnú aj občania

Aj v bratislavskej Petržalke sa budú na rozdeľovaní peňazí samosprávy podieľať občania. Na participatívny rozpočet dnes poslanci vyčlenili 20.000 eur, ktoré by sa mali použiť do oblasti športu, kultúry a sociálnych vecí.

Projekty však nebudú predkladať sami občania. Mestská časť ich bude prizývať k rozhodovaniu o tom, do ktorých oblastí sa investuje prioritne. Starosta Petržalky Vladimír Bajan chce tak predísť tomu, aby sa opakovali činnosti, ktoré robí mestská časť a združenia. Takúto výhradu tlmočil aj pri schvaľovaní participatívneho rozpočtu hlavného mesta, kde na projekty združení dali poslanci 46.000 eur. "Ja takýchto občanov radšej prizvem k spolupráci a robte to spolu s nami," dodal starosta.

Mestská časť chce napríklad pokračovať v revitalizácii ihrísk. "Máme šesť miest, zrevitalizovať môžeme dve. Občania rozhodnú, ktoré dve to budú. V tom bude tá participácia," vysvetlil starosta. Podobne chce samospráva postupovať aj v iných oblastiach. Do materských škôl chce napríklad kúpiť dve či tri interaktívne tabule. Ktoré škôlky ich dostanú, rozhodnú učiteľky a rodičia.

Ako presne sa budú občania do rozhodovania o financiách mestských častí zapájať, by sa podľa starostu malo rozhodnúť v januári. Použije sa na to buď internetové hlasovanie, Petržalské noviny či iné prostriedky.
 
 

Vyberte región